POLICIJSKA UPRAVA KARLOVAČKA
Trg hrvatskih redarstvenika 6, 47 000 Karlovac, tel.: +385 47 664 111

Vozači traktora oprezno u prometu

Vozači traktora oprezno u prometu

Prema statističkim pokazateljima na području Policijske uprave karlovačke tijekom 2017. godine evidentirano je ukupno 14 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora dok je godinu ranije takvih prometnih nesreća bilo 10. U tim prometnim nesrećama u 2017. godini jedna osoba je smrtno stradala, tri osobe su teško ozlijeđene, a jedna osoba je lakše ozlijeđena. Usporedbe radi, tijekom 2016. godine tri osobe su lakše ozlijeđene.

S obzirom na navedeno i očekivanu pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila, te radnih strojeva na prometnicama, policija će u narednom periodu pojačano provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu.

Ovom prilikom podsjećamo vozače ovih kategorija vozila da u cilju podizanja prometne kulture na višu razinu i smanjenja broja prometnih nesreća vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti kočnica i upravljačkog mehanizma, da registriraju i osiguraju svoja vozila, da ne upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola, te da prilikom izlaska na suvremeni kolnički zastor uklone blato s kotača i posebice obrate pozornost i propuste sva vozila koja se kreću tom prometnicom. Oni koji se ne pridržavaju navedenih odredbi bit će sankcionirani sukladno važećim zakonskim propisima, a kazne za nepridržavanje ovih odredbi kreću se u rasponu od 700 do 20 tisuća kuna, a savjesnim ponašanjem vozači ih mogu izbjeći, te pridonijeti povećanju svoje sigurnosti i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.