POLICIJSKA UPRAVA KARLOVAČKA
Trg hrvatskih redarstvenika 6, 47 000 Karlovac, tel.: +385 47 664 111
karlovačka uprava > Vijesti > Samozaštita smanjuje priliku za provalnu krađu

Samozaštita smanjuje priliku za provalnu krađu

Samozaštita smanjuje priliku za provalnu krađu
14. lipanj 2018. -

Foto: Inkasator d.o.o.

U sklopu provođenja preventivnih aktivnosti policije, a s ciljem poticanja građana na samozaštitno ponašanje Policijska uprava karlovačka ostvarila je suradnju s trgovačkim društvom Inkasator iz Karlovca te je policijski službenik za nadzor, planiranje i prevenciju Mario Sunarić danas 14. lipnja sudjelovao na konferenciji za medije na temu provalnih krađa. Konferenciju za medije organiziralo je trgovačko društvo Inkasator (Poduzeće za upravljanje nekretninama po ugovoru i uz naplatu i naplatu objedinjenih troškova stanovanja) te je na njoj sudjelovao direktor Nikola Rogoz i predstavnica stanara Jelena Drakulić Draganjac .

Cilj ove konferencije bio je podsjetiti građane Karlovca na mjere i aktivnosti koje samostalno mogu provesti i zaštiti se od nepozvanih gostiju te spriječiti neželjene štete.

Policijski službenik za nadzor, planiranje i prevenciju Ureda načelnika PU karlovačke Mario Sunarić govorio je o prevenciji i samozaštitnom ponašanju osoba starije životne dobi, a odnosu na kaznena djela prijevara, krađa i teških krađa o čemu PU karlovačka provodi preventivni program pod nazivom „Zlatna jesen“.
 

Ciljevi preventivnog programa „Zlatna jesen“ su:
 

  • ukazivanje na pojavnost kaznenih djela u kojima su osobe treće životne dobi ugrožena skupina, 
  • edukacija osoba treće životne dobi o samozaštitnom ponašanju, te poduzimanju određenih mjera samozaštite kod kaznenih djela krađe, 
  • upoznavanje s vrstama preventivnih mjera kod provalnih krađa, s posebnim osvrtom na provale u stanove i kuće, 
  • upoznavanje s načinima samozaštite kod posebnih oblika krađa, odnosno drske krađe s primjerima iz prakse (npr. otimanje torbica s ramena ili lančića s vrata), te preventivne mjere samozaštite kod kaznenih djela prijevare, s naglaskom prepoznavanja potencijalnih prevaranata i postupak nakon saznanja o izvršenom kaznenom djelu.

Tijekom konferencije za medije Sunarić je istaknuo da samozaštitni sustavi smanjuju mogućnost kaznenih djela na najmanju moguću razinu, te iznio nekoliko primjera djelovanja prevaranata i aktivnosti koje sami možemo poduzeti da prevarantima otežamo posao. „Prevaranti se najčešće lažno predstavljaju kao službene osobe. Jučer smo imali primjer na Baniji, gdje je 84-godišnja gospođa otvorila vrata osobi koja se lažno predstavila. Nemojte nasjedati na takve priče. Imate PRAVO TRAŽITI OSOBU DA VAM SE LEGITIMIRA. Svaka službena osoba će vam sigurno pokazati radni nalog ili dokument iz kojeg se vidi da je službena osoba. U većini slučajeva prevaranti se još predstavljaju nudeći razne usluge: od besplatnih masaža, ugovora o povećanju mirovine, poreznih savjetnika koji vam nose povrat poreza itd.“. Obzirom prilika čini lopova ne pružajte priliku lopovima. „Ne ostavljate ključeve na lako dostupnim mjestima kao što su: ispod otirača, tegli za cvijeće. Ne ostavljajte bicikle otključane. Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom. Nemojte davati svoje podatke, podatke o bankovnim karticama, rodbini i prijateljima kod telefonskih poziva nepoznatih osoba.“, dodao je Sunarić.

Ukoliko ipak postanete žrtva prijevare ili građe nemojte se igrati inspektora već događaj odmah prijavite policiji, pokušajte zapamtiti opis počinitelja, ne dirajte ništa prije dolaska policije, prilikom napada ne pružajte otpor jer novac ne može nadoknaditi slomljenu nogu ili rebra.

Od danas na dalje svi građani Karlovca letak Savjeti o samozaštitnom ponašanju mogu preuzeti na blagajni Inkasatora prilikom plaćanja računa ili ih mogu preuzeti predstavnici za svoje suvlasnike.

Više pročitajte u korisnim linkovima.Vijesti za aktualni mjesec:


22.10.2018.Priopćenje za medije
22.10.2018.Edukacija o minsko-eksplozivnim sredstvima
22.10.2018.Provedene pojačane aktivnosti policije u prometu
22.10.2018.Prometna nesreća u Kupljenskom
22.10.2018.Dnevni događaji - sažetak
21.10.2018.Dnevni događaji - sažetak
20.10.2018.Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2.30 promila
20.10.2018.Dnevni događaji - sažetak
19.10.2018.#CyberScams: Sedam najčešćih financijskih online prijevara
19.10.2018.U Karlovcu održan „Program prometne kulture za najmlađe“
19.10.2018.Dnevni događaji - sažetak
18.10.2018.U kombi vozilu prevozio više od 300 kg cannabis marihuane
18.10.2018.Dnevni događaji - sažetak
17.10.2018.Krađe mobitela
17.10.2018.Dnevni događaji - sažetak
16.10.2018.Policija je pronašla ukradeno vozilo
16.10.2018.Krađa lampiona
16.10.2018.Dnevni događaji - sažetak
15.10.2018.Provedene pojačane aktivnosti policije u prometu
15.10.2018.Održana konferencija za medije vezano uz utvrđene činjenice u odnosu na prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom


str.: 1 od 4. Ukupno: 72 zapisa.