POLICIJSKA UPRAVA KARLOVAČKA
Trg hrvatskih redarstvenika 6, 47 000 Karlovac, tel.: +385 47 664 111

Projekt Zaštitimo mlade od alkohola

Projekt Zaštitimo mlade od alkohola

Svjetska zdravstvena organizacija definira alkoholizam kao bolest u koju upada pojedinac ako prekomjerno i redovito pije alkoholna pića, pri čemu ta bolest ne pogađa samo pojedinca već obitelj i širu zajednicu. Alkoholizam se javlja u svim ekonomskim i socijalnim skupinama, kod oba spola, u svakoj životnoj dobi te predstavlja golemi problem, kako medicinski, tako i društveni. Pored navedenog utječe na zdravlje i socijalnu sigurnost, te povećava opasnost od nesreća u prometu do povećane sklonosti raznim oblicima nasilja.

Već godinama se provode različita istraživanja konzumacije alkoholnih pića, a čiji rezultati pokazuju porast pijenja alkohola posebno među mladima. U većini europskih zemalja mladi odrastaju u okolini u kojoj je konzumacija alkohola normalan dio svakodnevnice, gdje se alkoholno piće drži potpuno prihvatljivim sredstvom postizanja ugode, a svakako mu pogoduje i laka dostupnost svih vrsta alkoholnih pića. Mladi često piju u kući, u društvu i pod nadzorom roditelja ili starijih rođaka, a u većini slučajeva takve navike pijenja sve su učestalije u skupini vršnjaka vikendom i izvan kuće.

Problem konzumacije alkohola od strane maloljetnika još više zabrinjava jer prema zadnjim nacionalnim istraživanjima djeca počinju s konzumacijom alkohola već s 11 godina života. Sigurno je da se podaci za grad Karlovac i Karlovačku županiju znatno ne razlikuju. Tome u prilog govore rezultati različitih regionalnih istraživanja prema kojima 30 posto učenika prvih razreda srednje škole konzumira alkohol dok u završnom četvrtom razredu alkohol konzumira čak do 90 posto učenika.

Provođenjem raznih preventivnih programa brojne državne institucije i nevladine udruge nastoje razvijati različite oblike suradnje između različitih institucija sa ciljem prevencije svih oblika ovisnosti, tako je i namjera PU karlovačke da u suradnji s drugim nadležnim tijelima kroz provedbu projekta pod nazivom Zaštitimo mlade od alkohola, da ne ulazeći u sociološke analize razmatranja razloga zbog kojih se maloljetnici upuštaju u konzumaciju alkohola, potakne određene poslovne subjekte (trgovine, ugostiteljske objekte, benzinske postaje i ostale) na potpunu primjenu zakonskih propisa i na taj način potakne formiranje svijesti odgovornih osoba tih subjekata kako je zabrana konzumacije alkoholnih pića maloljetnicima u općem interesu, a posebno u interesu zaštite mladih.

Planiranje i provedba projekta Zaštitimo mlade od alkohola nemoguća je bez uključivanja i angažmana mladih. S tim u vezi, radi kvalitetne pripreme projekta u suradnji sa školama provedeno je ciljano anketiranje učenika osmih razreda osnovnih škola te prvih i drugih razreda srednjih škola na području cijele Županije, kako bismo točno detektirali lokacije na kojima je najveća dostupnost alkohola maloljetnicima, te kako bismo u okviru naših ovlasti adekvatno usmjeravali rad policijskih službenika na kritična mjesta i inicirali postupanja drugih nadležnih službi.

Projektom se prvenstveno želi upozoriti na posljedice takvog neodgovornog ponašanja, ali i potom zajedno s nadležnim Državnim inspektoratom provesti sustavni nadzor s ciljem sankcioniranja neodgovornih, te smanjenja dostupnosti alkoholnih pića maloljetnicima. Potporu i suglasnost projektu Zaštitimo mlade od alkohola pružili su:

  • Ured župana te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, šport i informiranje Karlovačke županije
  • Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Karlovca.


Specifični ciljevi projekta Zaštitimo mlade od alkohola su:

  • poboljšati kvalitetu života djece i mladih i motivirati ih za odabir zdravih stilova življenja
  • senzibilizirati javnost o problemu
  • educirati mlade o posljedicama konzumiranja alkoholnih pića
  • upozoriti zaposlenike i vlasnike trgovina i ugostiteljskih objekata o posljedicama nepridržavanja zakonskih propisa o prodaji i konzumiranju alkoholnih pića mlađima od 18 godina, te smanjiti dostupnost alkoholnih pića mlađima od 18. godina, osobito u zonama škola
  • smanjiti broj prekršaja i kaznenih djela koje čine mladi pod utjecajem alkohola
  • smanjiti pojave ovisnosti od alkohola i drugih alkoholnih pića kod populacije učenika osnovnih i srednjih škola.